Grzyby na odporność i wzmocnienie organizmu
Zmęczenie może dopaść każdego. A gdyby tak mogło pomóc na nie spożywanie grzybów? Czy jest to możliwe?
Kordyceps chiński, czyli maczużniki a kondycja organizmu
Maczużniki to niesamowite grzyby-pasożyty, atakujące larwy ćmy, żyjącej na Wyżynie Tybetańskiej. Lokatorzy rozwijają się w organizmie larwy, która próbuje przeżyć w stanie hibernacji pod ziemią czas zimowy. Kordycepsy wraz z larwami-żywicielami są od lat zbierane przez tybetańskich nomadów do przyrządzania specjalnego napoju o właściwościach zwiększających wydajność, wytrzymałość oraz energię organizmu. Grzyb może również poprawiać naturalną odporność organizmu, dzięki zawartości wielu substancji bioaktywnych. Jakie dodatkowe zastosowania prozdrowotne stwierdzono w jego przypadku? Poprawia wydolność fizyczną i nastrój. Reguluje poziom glukozy we krwi.
W jego składzie znajdują się polisacharydy takie, jak: beta-D-glukany, które wpływają pozytywnie na kondycję zdrowotną oraz antyoksydanty i inhibitory MAO.
Najlepiej spożywać dziennie od 0, 5 do 4 gramów maczużnika, rozkładając dawki na regularnie przyjmowane porcje, żeby zawarte w nim substancje mogły się jak najlepiej wchłonąć. Grzyba nie powinny zjadać kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz małe dzieci.
Najnowsze komentarze