Pages Menu

Categories Menu
Aminokwasy siarkowe w keratynach paznokci
Metionina (Met) i Cysteina (Cys) to aminokwasy występujące w płytce paznokcia zawierające siarkę, wchodzą w strukturę także innych białek. Aminokwasy siarkowe pełnią istotną rolę
Jak sobie ułatwić modelowanie brody?
Męska broda od dawna stanowi symbol męskości, stylu i pewności siebie, jednakże jej modelowanie może być czasochłonne i wymagać pewnej wprawy. Dla wielu mężczyzn, utrzymanie idealnego
Mariza Piotrków. Polskie kosmetyki, światowa jakość
Wiele polskich firm oferuje usługi i produkty na najwyższym poziomie, a jednak z jakiegoś powodu ich popularność nie dorównuje zagranicznym odpowiednikom. To błąd ze
Fryzury, profesjonalny makijaż ślubny Kielce. Czas na małżeństwo
Większość z nas w końcu dochodzi do takiego momentu w życiu, w którym decydujemy się na ślub. Poszukiwania odpowiedniego partnera już dawno pozytywnie się
Szampon do włosów - naturalny szampon do włosów nawilżający bez sls
Obecnie na rynku kosmetycznym można znaleźć wiele kosmetyków do pielęgnacji włosów. Wśród nich znajdują się różnego rodzaju szampony, odżywki do spłukiwania
Wybierz idealny zestaw do manicure dla siebie lub kogoś bliskiego
Czy lubisz wykonywać manicure hybrydowy we własnym zaciszu domowym? A może dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z produktami do stylizacji hybrydowych?
2 marki kosmetyczne, które będą idealne na prezent dla fanki naturalnej pielęgnacji
Okres wzajemnego obdarowywania, ciepła i życzeń - to wyjątkowy czas, w którym każdy z nas chce sprawić bliskiej osobie miły upominek.

Posted by on lip 21, 2020 in Zdrowie |

Truskawki – dlaczego warto je jeść?

Truskawki – dlaczego warto je jeść?

Truskawki to z pewnością najbardziej popularne owoce uwielbiane przez Polaków – w sezonie letnim przeciętnie zjadamy ich nawet kilka kilogramów. Te wyjątkowe owoce są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Podpowiadamy, dlaczego warto zajadać się truskawkami bez obaw o figurę i zdrowie!

Truskawki – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa – zawierają dużą ilość witaminy C, która wpływa na układ odpornościowy oraz chroni żołądek. Duża ilość pektyn świetnie oczyszcza jelita i poprawia ich perystaltykę. Truskawki wykazują właściwości antynowotworowe, wzmacniają układ immunologiczny, a duża zawartość błonnika i niewielka ilość kalorii (ok 32kcal w 100g) sprawiają, że bez obaw je mogą jeść osoby dbające o figurę. Owoce te bogate są we flawonoidy – związki wpływające m.in. na układ krwionośny oraz będące antyoksydantami niwelującymi negatywny wpływ wolnych rodników na ludzki organizm. Regularne spożywanie truskawek zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz zachorowania na miażdżycę i zakrzepicę. W owocach tych znajduje się również duża ilość magnezu pozytywnie wpływającego na układ nerwowy i kojącego nerwy oraz wapń, który pozwala na zachowanie mocnych zębów i zdrowych kości. W owocach tych znajduje się również dosyć duża dawka kwasu foliowego – witaminy wyjątkowo ważnej dla kobiet planujących potomstwo oraz będących w ciąży, która minimalizuje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu.

Truskawki – z czym je jeść?

Truskawki doskonale komponują się w formie deserów – sos truskawkowy z mascarpone to pyszny i orzeźwiający przysmak w sam raz na upalne lato. Z truskawek możemy również wykonać pyszne dżemy do omletów i naleśników, aromatyczne musy i syropy. Z bitą śmietaną stanowią klasyczny, wyjątkowo smaczny deser, którym zajadają się osoby w każdym wieku. Z truskawek możemy wyczarować także bardziej wymagające desery: różnego rodzaju ciasta drożdżowe, kruche babeczki z kremem oraz orzeźwiające galaretki z kawałkami owoców.